Често задавани въпроси

От “Двете лепти” сме винаги в очакване за вашите въпроси и коментари. Ако нещо ви интересува или безпокои, не се колебайте да се свържете с нас. Нашият екип ще се опита да ви отговори при първа възможност.

А междувременно, за да не се налага да чакате, ето отговорите на най-често задаваните въпроси:Каква е гаранцията, че всички кампании са коректни и няма измами?

1. Макар и създатели на онлайн платформата, ние не проучваме и не администрараме самите кампании. Ето защо не можем да дадем гаранция за мотивите и качеството, на която и да е от каузите на сайта. Нашата мисия е да създадем възможно най-удобното и сигурно онлайн пространство, на което добрите хора да се свързват.

Как тогава потребителите ще различават добрите и достойни кампании от хипотетичните опити за манипулация? Две са решенията, които предлагаме за тази цел:

1. Самаряните – те са хората, които носят отговорност и следят за коректността на всяка кампания. Нашата препоръка е да избирате кампании създадени или от Самаряни, които познавате или от такива с доказана репутация и висок рейтинг на сайта.

2. Социалната връзка с останалите участници – платформата позволява да филтрирате кампаниите спрямо броя ваши приятели, които са ги подкрепили. Това означава, че дори да не познавате конкретен Самарянин и каузата му, е възможно ваш близък да го познава или да го е проучил по-добре.

Ако се съмнявам в дадена кампания или в нейния Самарянин, мога ли да подам сигнал?

Разбира се! Всеки регистриран потребител има право да даде обратна връзка към кампания или профил на Самарянин, в случай, че забележи нередност. “Двете лепти” е отворена платформа, т.е. самите потребители регулират нейното функциониране и качество. Ето защо обратната връзка не просто е възможна, а е силно насърчавана - била тя положителна или отрицателна.

Мога ли да се свържа директно със Самарянина или замесените в каузата хора, без непременно да минавам през сайта?

1. Естествено. Силно препоръчваме подобно директно взаимодействие с организаторите на кампаниите. Практиката е доказала, че колкото по-добре свързани и по-открити са хората едни с други, толкова по-малка е вероятността от злоупотреби.

Мога ли да приспадна част от данъците си, правейки дарения чрез сайта?

Да. Всички възможности, позволени от закона, са валидни и при нас.

Нещо повече - сайтът позволява филтриране по критерия “възможност за приспадане на данъци”.

Единствено обръщаме внимание, че даренията не пристигат в сметката на “Двете лепти”. Това означава, че въпросът с данъчните облекчения следва да се дискутира със съотвения Самарянин създал съответната кампания.

Нямам време да се ровя сред хиляди кампании. Има ли по-лесен начин?

Да, разбира се - това е една от основните цели на платформата.

Най-лесният начин за търсене е като отидете в списъка на кампаниите тук и използвате филтъра най-отгоре, за да отсеете неподходящите за вас.

След всяка промяна в менюто на филтрите, мигновено се променя и броя на кампаниите, отговарящи на избраните критерии. По този начин можете последователно да филтрирате, докато получите толкова на брой кампании, за колкото имате време да разгледате в детайли.

Мога ли да даря директно на нуждаещите се, без парите да минават през Самарянина?

1. Да. Можете дори да приложите това изискване при филтрирането на кампаниите. При създаването им всеки Самарянин трябва да отбележи дали той ще менажира постъпилите средства или те ще пристигат директно при нуждаещия се.

Имайте само предвид, че в повечето случаи изборът на Самарянина по този въпрос не зависи от него самия, а е съобразен с конкретния случай - например, ако даренията са в полза на зависими хора, бездомни и др.

Защо е нужно да се регистрирам като Самарянин, за да съзадам кампания?

Повечето дарителски платформи решават на среща на борда на директорите дали една кампания е подходяща за подкрепа. Макар и енергоемка и субективна, подобна проверка се прави с цел да се намали риска от злоупотреби, но пак не дава пълна гаранция.

В “Двете лепти” решихме да приложим иновативен подход, при който самите потребители преценявят до колко една кампания е коректна или не.

За да подпомогнем този процес, въведохме ново звено между дарявания и дарителите - именно т.нар. Самаряни. Те на свой ред са подложени на стриктна и прозрачна оценъчна система от самите потребители.

По този начин сме убедени, че ще постигнем по-висока коректност с много по-малко усилия.

Защо не мога да създам кампания за себе си и моето семейство?

Практиката с дарителските кампании показва, че подобна опция увеличава сериозно риска от злоупотреби. Фактът, че страничен човек подкрепя и гарантира за честността на каузата (Самаряните) премахва много от субективността ѝ и увеличава доверието на дарителите в кампанията. Макар и формално да усложнява процеса, тази стъпка е съвсем лесна и постижима.

Защо е нужно да имам подкрепата на поне двама съществуващи Самаряни, за да се регистрирам успешно и аз като Самарянин?

Онова, което поддържа сайта работещ и полезен е доверието на хората в него. Ето защо е важно информацията за организатора на кампанията - този който я е създал, описал и гарантира за нея с името си - да е максимално пълна и винаги достъпна. В допълнение на това, за всички ще бъде видно и колко други регистрирани вече Самаряни гарантират за него.

Когато става дума за пари, малко повече доверие никога не е излишно.

Искам да помогна на “Двете лепти”. Как може да стане това?

Благодарим ви за желанието да ни помогнете. Вариантите са следните:

  • Редовно да даряване на хората в кампаниите, които са ви на сърце.

  • В случай, че видите някаква нередност, веднага да ни сигнализирате.

  • Да станете Самарянин и да предлагате достойни кампании за подкрепа.

  • Да популяризирате в социалните мрежи кампаниите в платформата.

  • Да помагате на други Самаряни в създаването и популяризирането на техните кампании, в това число и превеждането им на английски език.

  • Да изберете опцията “платен потребител” на сайта, избирайки сами стойността на своя месечен абонамент. Можете да направите това тук.